Motorer

Våra kompletta motorer har väckt stor

uppmärksamhet under årens lopp

Därför är det kanske inte så konstigt att vi ofta får frågan vad en komplett motor kostar. Tyvärr tror många att en komplett motor ser ut som motorn på bilden nedan. men det är ingen komplett motor det är en naken motor. En naken motor har ett mycket lägre pris än en komplett motor. Så när man frågar om pris måste man ha klart för sig om det är en naken motor man är ute efter eller om det är en komplett motor man vill ha.

Naken Motor

Så här ser en naken motor ut.
Tyvärr, så tror många att det är såhär en komplett motor ser ut.  En naken motor är svår att lämna en korrekt effekt uppgift på.

Komplett Motor

Så här ser en komplett motor ut. En komplett motor levereras med förgasar anläggning, grenrör, koppling mm. Efter som alla delar ingår som behövs för en uppstart, så är det mycket lättare att lämna en korrekt effekt uppgift på en komplett motor. På en naken motor blir en effekt uppgift ren spekulation.

 

En billig motor eller en bra motor?

  Åtskilliga är dom telefonsamtal vi får med frågan; “vad kostar en komplett motor?”. Vi är lika förvånade varje gång vi förstår att man letar efter var man kan få den billigaste motorn och inte bry sig eller ställer en enda fråga om vad för delar motorn kommer att innehålla . Det kan ju vara rätt bra och veta om motorn är byggd med Kina vevstakar eller med riktiga kvalitets stål vevstakar och om motorn har en förstärkt standard koppling eller en riktig tvåskivig racing koppling. Pris skillnader bara på dessa två komponenter hamnar på ca 20 000:-. Det är så enkelt att man får vad man betalar för. Så det kan vara rätt bra att veta vad för delar som har använt för då blir det mycket lättare att förstå kvalitets skillnaden och prisskillnaden på olika motorer, och så ser man vad man får för sina pengar.

Det har blivit en hel del Volvo motorer genom åren

Motorn på bilden är en Volvo B18 motor för historisk racing som vi byggde till en av våra utländska kunder. Våra B18 motorer för historisk rally/racing med dubbla SU har lämnat 135 till 140 drivhjuls HK i våran bromsbänk.

Modernisera och miljö anpassa din Volvo B20 motor och få upp till 40 hk mer utan att öka bränsleförbrukningen

Delar vi använder när vi modernisera och miljö anpassar en Volvo B20 motor. Till exempel är ventil, ventilfjäder och ventil fjäderbricka över 20% lättare än original delarna vilket gör att man kan använda mindre fjädertryck och därmed får man motorn att gå runt lättare. Alltså mer effekt mer hållbarhet.

Riktiga racing delar till en 2300cc Volvo B20

Med långa riktiga smidda stålstakar, smidda racing kolvar som tillsammans är nästan 1 kg lättare än original delarna. Vevaxeln är en härdad och hel slipad original vevaxel som är lättad 2 kg utan att vi har svarvat bort halva motvikten. Att svarva av motvikterna är det mest idiotiska man kan göra. Ska man lätta en vevaxel då ska man ta bort vikt på vevstake sidan.

Intressanta motorbyggen

Några av de delar vi använder när vi bygger ett 2000cc Saab V4

Att bygga ett 2000cc V4 block är inte helt enkelt, därför gör vi bara färdiga block så vi vet att modifieringarna och ihop monteringen blir rätt.

Intressanta motorbyggen

Tommy Brink och TG motor har nästan ett oslagbart rekord. Tommy Brink körde 18 tävlingar och vann 17. Hur kunde detta vara möjlig!

Receptet är egentligen rätt enkelt. Tommy Brink är inte bara en mycket duktig chaufför han är också en mycket duktig bil byggare. Tommy Brink ända krav till oss på TG motor var att bygg den bästa motorn som går att få fram. När motorn blev färdig efter en mycket omfattande och kompromiss lös renovering så blev det många timmar i bromsbänken där allt provades. Detta kompromisslösa tänkande gav detta fina resultat.

Denna fina Volvo P1800 fick vi in från en mycket besviken kund! Han hade precis fått byggt en ny motor från en annan motor byggare men motor var totalt o körbar under 5000 RPM

På kundens önskan plockade vi isär motorn och där var inte mycket som var rätt enligt dom kvalitets krav vi har på TG motor. Det mesta fick göra om eller bytas ut. Bland annat fick vi tillverka en ny topp för den som satt på motorn var spräckt. Även ett nytt grenrör och avgassystem fick vi tillverka för det som satt på bilen var det sämsta avgassystem bygge  vi har set under alla åren vi ha drivit TG motor

Den ny motorn som vi byggde lämnar nu redan vid 5500 RPM över 180 HK på drive hjulen och är nu fullt körbar från tomgång och uppåt och från 3000 RPM och upp till topp effekten ger våran motor konstant 40 HK mer på drive hjulen än den gamla motorn