Grenrör

IMG_3613

                               Skräddarbyggda grenrör ger mer effekt

Det finns många myter om grenrör. Bland annat att ett 4-1 grenrör bara går på höga varv och endast ska användas på en hög varvig racing motor. Om det skulle vara så, då är det rätt underligt att när man körde formel ford med den gamla 1600cc Kent motorn så körde i princip alla med 4-1 grenrör på en i princip standard motor som definitivt inte var en högvarvig motor.

Dom flesta löpande band producerade 4-2-1 grenrör som man kan köpa för några tusen lappar ger i bästa fall bara ett par HK mer än ett bra original grenrör som t.ex. grenröret som sitter på Opel CIH motorn med insprutning. Ett skäddarbyggt 4-1 grenrör anpassat till kundens motor trimning, varvtal och storlek kan lätt ge dig 10 till 15 HK mer än ett löpande band tillverkat 4-2-1 grenrör.

.

IMG_6254

OPEL CIH

Skräddarbyggt 4-1 grenrör som vi byggde till en 2000cc Opel CIH motor till en kund i Finland. I bromsbänken gav vårat grenrör som minst 8 HK mer och som mest 15 HK mer, och kunden fick flytta fram sin varv stopp nästan 1000 rpm. Grenröret som kunden jämförde vårat mot var det senaste och det bästa av dom 4-2-1 grenrören som erbjuds på marknaden.

.

VOLVO B20

Detta är vårt nya  silicone bronze TIG svetsade 4-1 racing grenrör till Volvo B20 motorn. Grenröret passar med växelströms generator och utan att man behöver slipa av övre bärarmen och fästen på motor blocket. Alla grenrör skräddar byggs efter kundens motor specifikationer. När vi jämförde detta grenrör med ett 4-2-1 grenrör som marknadsfördes som det bästa grenröret till en B20 motor så fick vi upp till 15 HK mer på drivhjulen och så fick vi flytta fram varv stoppen 800 till 1000 rpm.

.

grenror3

FORD Pinto

Detta Ford Pinto grenrör satt i Torben Stenströms dragracing Ford Anglia när han vann Pro Tec klassen totalt

.

Under årens lopp har vi se många ful och förskräckliga slutrör där man på olika vis försökt dämpa ljudet. Det mest farliga sättet är att sätta ett kryss i slutröret därför det minskar diametern kraftig och försämrar  flödet och ökar motståndet vilket kan medföra effekt förluster och att man kan skada kolvarna. Vårat rostfria slutrörs ljuddämpare har bättre flöde än ett rakt rör  med samma diameter vilket har visat sig vid ett flertal tillfällen kan ge en liten effekt ökning

.

torb_motorNär Torben Stenström bytte till vårt skrädda byggda grenrör på sin dragracing Anglia så åkte han 0.3 sek fortare än tidigare. För att åka 0.3 sek fortare på 402 m då behöver man rätt många mer HK

.

footer loggo